Днес горското духче Звездичка имаше рожден ден. Но вместо да празнува, тя беше тъжна и се криеше в най-тъмното кътче на своето дърво.

- Защо си тъжна Звездичке? – питаха я непрестанно другите духчета. – Кажи ни и ние ще ти помогнем.
- Не можете да ми помогнете, отвърна намусено Звездичка. – Преди месец в гората беше излязло на разходка едно момиченце със своето семейство. Те спряха да си починат под сянката на моето дърво и тогава момиченцето благодари на майка си за прекрасната торта, която тя е направила специално за рождения й ден. Искам и аз торта, но съм само едно духче и не мога да си направя.

Другите духчета се замислиха. Те не знаеха как да помогнат на Звездичка, защото и те не можеха да правят торти. Тогава на помощ дойдоха горските животни. Семейството мишлета, който живееха в корените на Мъхчо, донесоха десетина житни зрънца и с две гладки камъчета ги смляха на брашно. Жабката взе едно голямо листо, скокна в бистрото поточе и загреба с листото вода. Косе Босе даде едно от своите яйчица. Пчелите напълниха една черупка от жълъд с мед. Баба Меца отиде до тайната полянка и се върна с цяла шепа ягодки, малинки и боровинки. Катеричката от хралупата на Бодливко подари едно от орехчетата, които трупаше за зимата. Заедно животните приготвиха чудна торта, а на върха й сложиха мъничка свещичка, която пчеличките бяха направили от восък.

Зайчетата взеха тортата и я занесоха пред дома на Звездичка. Едно семейство славейчета долетя и кацна на нейното дърво. Светулките се събраха и се разлетяха сред листенцата, подреждайки се в приказно красиви мигащи гирлянди. Кълвачът кацна на дървото и почука.

- Отивайте си – извика отвътре плачещата Звездичка. – Не искам да празнувам.
Тогава славейчетата запяха най-хубавата си песен. На Звездичка й стана любопитно, усмихна се и подаде главичка да види кой така хубаво чурулика. Тогава всички извикаха:
- Честит рожден ден, Звездичке!

А Звездичка ахна – тя никога не беше виждала толкова хубава торта за рожден ден. След това всички и духчета и животни, опитаха от тортата, която освен красива беше и много вкусна. После танцуваха дълго сред песните на славеите и мигащите светлинки на светулките, а накрая заспаха изморени под ясното звездно небе. Само Звездичка стоя и дълго гледа звездите, изпълнена с благодарност към своите приятели, които бяха направили за нея най-прекрасния рожден ден на света.

бутони за социални мрежи