Татул изглежда по-впечатляващо на снимки. Много по-впечатляващо. В действителност древната гробница е доста по-малка, а навеса над разкопките допълнително разваля впечатлението. Но иначе е интересно как докато си вървиш из селото и 500м. след последните къщи се озоваваш на скалист връх с тракийско светилище, от който се разкрива прекрасна гледка към гористите и тук-там голи и каменисти склонове на планината.

tatul

Освен елипсовидната скална гробница, която всички сме виждали по снимки в скалата има издълбана и още една малка ниша и стъпъла. Основите на изградената по-късно църква впечатляват най-вече с огромните размери на каменните блокове. 20-30 минути са напълно достатъчни за разглеждане на Татул, особено ако се окажете там в 12 на обяд в разгара на лятото.

tatul1

Ако си търсите други места за посещение из околността, обърнете внимание на информационните табели – има доста интересни идеи, стига да имате време.

Ако в информационния център в Ивайловград не успеят да ви отчаят съвсем с препоръката да ходите в Турция или Гърция, защото наоколо няма нищо интересно, което да видите, можете да посетите римската вила Армира, известна най-вече със своите мозайки.

armira

Вилата е строена през 1ви век, некокократно разширявана и обитавана до 4ти. Наречена е така на името на малката река Армира, край която е построена. Мозайките наистина са интересни и включват портрети на собствениците, което е рядко срещано, както и изображения на различни богове, пресъздаващи свързаните с тях митове. Част от портретите са направени със светлосенки, създаващи триизмерност на образа, което също е било рядко срещана техника. Всички изображения са оградени от различни символи, предимно на слънцето, със защитна функция.

armira1

Интересно е и запазеното подово отопление, както и вътрешния басейн.

armira3

armira2

Ако ви е интересно екскурзовода може да ви обясни доста подробно за историята на вилата, както и за всички изображения на музайките. Ако сте в района, посещението си заслужава, но имайте предвид, че табели няма и трябва да питате местните хора за пътя.

Тракийското светилище Глухите камъни се намира на около половин час спокойно ходене в отбивка по главния път към Ивайловград, информационните табели са точно на пътя, така че няма как да ги пропуснеш. Тук-там по пътя също има указателни стрелки, ориентацията е лесна и след една приятна разходка се излиза на първите скали, в които са издълбани скални ниши.

глухите камъни

Оттук вече се разклоняват няколко пътеки, но накъдето и да вървиш пред теб изникват нови и нови скали с още ниши по тях. Според учените светилището е от ранножелязната епоха и в целия комплекс има общо над 200 ниши, повечето с трапецовидна форма. Предполага се, че в тях е полаган праха на загинали войни, но има и други теории и истинското им предназначение не е сигурно. Не е известен и начина, по който са издълбани онези ниши, които се намират на голяма височина.

kamyk1

В най-горната част на комплекса в скалите има издълбани каменни стъпала, от които се излиза на върха на скално светилище с чудесна гледка към част от язовир Ивайловград. В момента текат разкопки из местността – намерена е керамика, железни предмети и основи на сгради.

глухите камъни

Из Родопите има и много други подобни комплекси с издълбани в скалите ниши, но когато видиш за първи път такова място е наистина впечатляващо и загадъчно, кара те да се замислиш колко малко знаем всъщност за древните цивилизации, за техния бит, култура, познания… тайни, за които можем само да гадаем и които може би никога няма да бъдат разкрити.

споделяне на връзка