mezekМезек се намира в близост до Свилен град и освен с винарската си изба, която така и не успяхме да посетим, е известен с намиращата се край селото тракийска гробница и средновековна крепост.

Гробницата се намира в погилата Малтепе. За първи път още през 1908г. местни хора намират край нея бронзова статуя на диво прасе в реален размер, която поради факта, че тогава този район е бил все още в границите на Турция днес се съхранява в музея в Истанбул. Копие на статуята има в центъра на селото и можете да позабавлявате местните хора, като се снимате пред нея.

mezek2Иначе самата гробница е била открита случайно 20 години по-късно. Намерените в нея предмети са изложени в малки ниши, вградени в стените на гробницата, а най-интересна ми се видя фигурка на сатир, държащ цвят от лотус. За съжаление обаче вероятно заради условията в гробницата стъклата, зад които са изложени предметите са доста повредени, потъмнели и не позволяват експонатите да се разгледат много добре. Със сигурност има и по-големи и по-красиви тракийски гробници, които можете да посетите, но ако влизате в такава за първи път си е впечатляващо как преди толкова хиляди години са правили толкова перфектни градежи с такива тежки каменни плочи и как те са оцелели до днес.

mezek1Личи си, че е помислено и как да се направи посещението на гробницата по-интересно за туристите – информационните табла преди влизането, разказващи за бита на траките и техните богове са с изключително красиви рисунки и не представят само суха информация; карат те да ги разгледаш и да се зачетеш в тях дори и някои от нещата да са ти познати. А алеята от паркинга към гробницата е изрисувана цялата с доста сполучливи триизмерни фигури на тракийски войни, богове, сцени от погребални ритуали и рисунки на намерените в гробницата предмети.

mezek3

Крепостта Мезек или Неузетикон се намира на 3-4 километра от селото в местността св. Марина или Гората – едва на километър от границата с Гърция и до нея спокойно се стига с автомобил. Била е изградена през 11-12-ти век и е служела за военен лагер, поради което и в нея няма останки от сгради.

krepost мезек

Самата крепост, до началото на миналия век, е била съхранена почти изцяло в оригиналния си вид, но за строежа на казарми в Свиленград са използвани камъни от нея и са били разрушени всички зъбери по стените и кулите.

Днес в един малък участък зъберите са възстановени, за да се покаже как са изглеждали, тук там по стените има и леки укрепителни дейности, но като цяло крепостта е почти изцяло в автентичния си вид. Най-впечатляващи са деветте кръгли кули, охранявали стените, като в една от кулите има изградено стълбище, позволяващо да се качиш почти до върха и да надникнеш през бойниците.

крепост мезек 1

Гледката от крепостните стени към селото в подножието и равните поля в далечината с вече жълтеещите ниви е много красива и е трудно човек да повярва, че се намира едва на 200м. надморкса височина.

крепост мезек 2

Навсякъде из крепостта им разположени фигури на войни и стражи, а пред крепостта има изграден цял стан с палатки, коне каруци, рицари, разчитащи стари карти или седнали в своите тронове. Може би облеклата им не са кой знае колко исторически достоверни, но стават за страхотни снимки, а и децата със сигурност биха се забавлявали с тях. В крепостта също можеш да се снимаш качен на трон, за децата има пъзел на мезешката гробница, а за по-порасналите шах с големи фигури.

мезек

Изобщо ако не е жегата през лятото човек спокойно може да изкара няколко часа в крепостта без да усети как е минало времето, просто си личи, че е помислено как да се напрви по-атрактивно за туристи. За сравнение крепостта Лютица край Иваловград е пустееща, руините са обрасли с тръни и пътят към нея е достъпен само с джипове, а също би могла да се превърне в едно прекрасно място, което да привлича туристи.

sheinovec

sheinovec1На 10-15 километра от крепостта Мезек се намира връх Шейновец (Курт кале), на който се е състояла първата битка по време на Балканската война. Върхът е наречен така по името на участвалия в тази битка Шейновски полк и на него има паметник на загиналите войни, както и бункери от световната война. Пътят до върха е тесен, еднолентов с много и остри завои, но в сравнително добро състояние. Ако имате достатъчно време си заслужава катеренето, защото въпреки че едва 703м. висок от него се разкриват красивите гледки към склоновете на Родопите и полята в подножието им.

връх шейновец

споделяне в социални мрежи