През последната седмица и нещо всеки път, когато вляза в профила си във Facebook, началната ми страница с последната дейност на приятели и познати изглежда така:

Причината за това са няколко момичета и момчета от Грузия, с които се запознах в Гданск, Полша, където бяхме заедно в продължение на една седмица по проект на движение Солидарност. Новините по телевизията и вестниците изведнъж престават да бъдат сухи и далечни, когато осъзнаеш, че зад случващото се стоят реални хора. хора, като теб. Нещата стават много по-лични, когато познаваш хора, участващи в събитията. Когато видиш публикувани направени от тях снимки на случващото се. И когато те са на част от тези снимки. Едно от момичетата дори носеше тениска с надпис “Солидарност”, каквито получихме в Полша. Накара ме да потърся своята значка със същия надпис и да си я сложа на по-видимо място вкъщи.

В днешния все по-взаимосвързан свят става все по-трудно да игнорираш и да оставаш безучастен към случващото се, дори и то да е на хиляди километри от теб. Интернет осигурява почти мигновен достъп до всякакви новини, освободени от контрола и цензурата на държавни режими или международни корпорации. Социалните медии позволяват контакт със стотици хора, хора, които преди е нямалко как да срещнеш. Позволяват да се докоснеш до живота им, да ги опознаеш, да научиш повече за тях, а покрай това и за страната и културата им. Докосвайки се до техния живот, всъщност ти допускаш и те да станат част от твоя живот. Затова независимо колко бегло си ги познавал, когато с тях се случва нещо (хубаво или лошо), то по някакъв начин лично засяга и теб. А когато нещо е лично, е по-трудно да бъдеш безучастен. Ако познаваш някого в регион, засегнат от природни бедствия, е по-вероятно да помогнеш с дарение. Ако познаваш някого в страна, на която собствената ти държава се готви да обяви война, е по-малко вероятно да подкрепяш това решение на правителството. Ако познаваш някого, живеещ в страна, където се случват неща, каквито не би трябвало да се случват в 21-ви век, едва ли ще останеш просто мълчалив наблюдател.

Може би ако в някакво далечно бъдеще всеки човек по света има в социалната си мрежа от познати поне по един приятел от всяка от останалите 205 държави по света, Земята би била много по-приятно място за живот.  Защото тогава всеки ще знае, че независимо какъв е конфликта, от отсрещната страна винаги стои едно човешко лице. Със същото желание за живот, същите болки, радости и страхове, със същите мечти.

бутони за социални мрежи