Условия: При самолетен полет са изгубени куфарите на двама пътника. И двата куфара са идентични и с приблизително еднакво съдържание. Авиокомпанията може да възстанови на всеки максимум 100 долара и за да определи справедливо цената на куфара, тя разделя двамата пътници и моли всеки да определи цена между 100 и 2 долара. Ако и двамата напишат едно и също число, ще им бъде възстановена съответната сума. Ако единият напише по-високо число от другия, за реална стойност ще се приеме по-ниското; човекът написал това число ще получи бонус от 2 долара, а този, посочил по-голяма сума ще получи с 2 долара по-малко (отново от по-ниската сума). Въпросът е каква сума трябва да напише играчът, за да извлече най-голяма полза за себе си.

Решение: Някои ще кажат, че идеалното решение за всеки е максималната възможна сума – 100 долара. Това обаче е погрешно: другият играч може да напише 99 и така вие ще се озовете с 97, а той със 101. Тъй като другият играч разсъждава по същия начин, той също може да реши да напише 99, затова за вас ще е по-добре да напишете 98 – така ще имате 100 долара, а той 96. Тази поредица от разсъждения продължава, докато накрая не се стигне до рационалното решение, че за да си сигурен, че ще получиш повече или поне колкото другият играч, трябва да посочиш като цена на куфара 2 долара. В реални проигравания естествено резултатите са съвсем различни и почти всички участници посочват като цена 100 долара или поне близко до него число.

Изводи: Играта показва до какво може да доведе желанието за победа на всяка цена. Стремейки се да надхитрим другия и задължително да извлечем по-голяма материална полза за себе си, непрекъснато затъваме все по-дълбоко и по-дълбоко. Вместо да се задоволим с това, което можем да имаме и да допуснем, че друг може да има малко повече от нас, накрая се оказваме в позиция на напълно губещи. И всичко това заради стремежа да прецакаме другия и да не му отстъпваме нито за миг първото място. Победа на всяка цена понякога е равносилно на загуба. От време на време се налага да рискуваш и да позволиш на някой друг да излезе начело, особено ако в крайна сметка от това ще спечелите и двамата.

Цялата поредица можеш да прочетеш тук – Теория на игрите.

сподели ме