Петко или не, поговорката пак си важи с пълна сила.

Един скорошен пример, че ако си сърдит или най-малкото не достатъчно учтив няма как да спечелиш клиенти и ще останеш не само с празна торбичка, но и празно портмоне, можеш да прочетеш тук: “Колко е важно да си учтив и мил”. Но не става въпрос само за клиенти – с приятелите е същото. Кой ще иска да се среща с някой, който е постоянно нацупен, намръщен, все недоволен от нещо и вечно сърдит на някого дори и за съвсем дребни поводи? И какво всъщност очакваш да постигнеш ако си сърдит или обиден на някого? Няма да го накараш да дойде на твоето мнение и да се съгласи с теб. Най-много да продължите да си се сърдите двамата и така до безкрай.

Ако си сърдит и намръщен на сервитьорката в ресторанта, това няма да я накара да те обслужи по-бързо. Ако си сърдит на целия свят, че не можеш да си намериш работа и това си личи в поведението ти, няма как да впечатлиш поредния интервюиращ. Ако си сърдит на всички шофьори, които карат като ненормални и ти в раздразнението си започваш да карашш изнервено. Ако си се ядосал на служителката в топлофикация, примерно и затова говориш намусено на консултанта в банката, едва ли ще получиш най-вежливото обслужване.

Накратко, да се сърдиш няма смисъл, няма да реши проблемите ти, най-много да ги влоши. Не напразно хората са казали и “Блага дума железни врати отваря”, но за тази поговорка някой друг път.

Останалите постинги от поредицата можеш да прочетеш тук: Поговорките.

споделяне на връзка