Покрай хиляди други интересни неща, които ми се случваха напоследък и за които имах да пиша, малко бях позабравила поредицата, въпреки че постингите си бяха написани. Сега продължавам с нея, а старите неща можеш да прочетеш тук: Поговорките.

Днешната поговорка е много вярна и то в толкова много отношения. Примерно спестяванията – ако всеки ден спестяваш дори по малко, по левче да кажем, за една година ще събереш 365лв. Може да не звучи много, но са достатъчно, за да направиш някаква своя малка мечта – реалност. За по-големите мечти, като желана ваканция например, може и да трябват две години, но не е невъзможно. Същото е и със знанията. Започваме да учим малко по малко, постепенно натрупваме познания и ставаме експерти в дадена област.

Поговорката важи и в приятелството или любовта. Нужни са малки жестове и внимание, не става изведнъж. Но всеки жест е важен, запомня се и допринася за изграждането на нещо по-голямо, което иначе би било невъзможно.

Същото е вярно обаче и за грешките, пренебрежението, лошото отношение – те също се натрупват. И вира се пълни, пълни и в един момент прелива и наводнява всичко около себе си, разрушава го и са нужни години докато то бъде възстановено. Ако въобще бъде възстановено, защото никой не строи къщи там, където има опасност от наводнения.

Зависи само от нас какви капки се събират във вира и дали водата му ще бъде солена или сладка; дали ще утолява жажда и ще напоява земи или ще го оставим да прелее и да унищожи всичко.

бутон за сайт