Иска ми се да кажа, че е така, но за съжаление това не винаги е вярно.

Не всеки ще отговори на усмивката ти с усмивка. Не винаги за направеното добро ще получиш нещо в замяна. Не винаги ще чуеш „благодаря”. Ще има и такива, които ще се възползват от добрината ти. И такива, които ще забравят за направените им услуги в момента, в който ти ги помолиш за нещо.

Понякога сякаш хората, които навсякъде сеят само зло, лъжи и измами, са единствените, които успяват в живота. Лъжите често спестяват неприятности, създавайки такива на някой друг. Измамите пък носят ползи и пари, не наказание или затвор.

И все пак…

По-голям е шанса да получиш усмивка, ако първи започнеш с усмивка, а не с начумерена физиономия. С теб е по-вероятно да се държат учтиво, ако и ти си вежлив, а не груб. След „Добър ден!” разговорът по-скоро би приключил с „Приятен ден!”, а не с обиди. Ако подадеш ръка и ти сигурно ще получиш помощ, когато имаш нужда, дори и да не е от същия човек. Излъжеш ли рано или късно и теб да те излъжат. Ако измамиш и ти един ден да се окажеш измамен.

Може от някои от посетите рози да изникнат само бодливи тръни, но не спирай да садиш рози – те ще ти се отблагодарят със своите цветове и аромат, дори и да трябва да чакаш лятото малко по-дълго.

Останалите постинги от поредицата можеш да прочетеш тук – Поговорките.

споделяне в социални мрежи