Хората обичат да се оплакват. Мисля, че ни е любимо занимание или дори нещо като хоби. Сякаш не бихме могли да живеем ако не се оплачем поне от едно нещо на ден. Нещата, от които се оплакваме най-общо могат да бъдат разделени на два вида:

Първо, това са неща, които не можем да променим. Като например времето или общото състояние на държавата или дори на света. И да почнем всички в един глас да се оплакваме, нито ще спре да вали, нито пък държавата изведнъж ще се оправи. Виж някои хора след като хубаво се оплачат може и да се почувстват по добре, но същото не може да се каже за тези, които са били принудени да слушат оплакванията. Изводът е, че да се оплаквате по каквито и да било въпроси, попадащи в тази категория, не носи никакви ползи, а напротив – само вреди.

Втората категория теми за оплакване, включва неща, които всъщност бихме могли да променим. Като например работата си, мястото,където живеем, мръсните улици и т.н. Над тези неща всеки човек може да оказва влияние и поне в известна степен да контролира. Т.е. може да промени нещата към по-добро при наличие на желание и полагане на малко усилия. А след като се оплакваме, явно желанието за промяна е налице. Остава въпросът дали сме готови и да предприемем някакви действия, за да осъществим тази промяна, или ще предпочетем по-лесния вариант да продължим да се оплакваме.

Още по темата следващата сряда, а сега много усмивки, че поста май не се получи много оптимистичен, но да не вземеш сега пък да ми се оплакваш от това ;)

бутон за споделяне