Статията не се отнася за всички. Наистина има много бедни хора, което е тъжно, и напълно разбирам това. Понякога се опитват да ни успокояват, че получаваме много повече пари от повечето хора в Африка или други бедни страни по света, но това не помага – не ти помага да си платиш сметките, нито пък може да те нахрани. Тази статия е по-скоро за тези, които имат (или с малко усилия могат да имат) достатъчно средства, но не разбират това. Идеите не са приложими за всички, но поне за една част от хората, които познавам.

Първо няколко въпроса – какво означава за теб „достатъчно пари”? „Достатъчно” за какво? И ако започнеш да получаваш „достатъчно” по сегашните си критерии, няма ли да започнеш да искаш и други неща и парите пак да се окажат „недостатъчно”? Затова направи си една лесна сметка – ток, вода, наем (ако плащаш), транспорт, телефон, храна. Сумата, която получиш са “достатъчно” пари, за да живееш. Предполага се, че заплатата ти трябва да е по-голяма от тази сума.

Ако не е, тогава наистина имаш право да се оплакваш. Но не и да бездействаш. Не спирай да си търсиш друга, по-високо платена работа. Използвай свободното си време, за да учиш, за да подобриш уменията си, за да повишиш квалификацията си – интернет предлага толкова много възможности. Потърси си начин за изкарване на допълнителни средства, ако е необходимо – сега има толкова възможности за надомна работа. В краен случай опитай се да намалиш разходите си – пести ток и вода, понамали телефонните разговори, ходи по-често пеша или ако е възможно – с колело, а ако плащаш наем – потърси си по-евтин апартамент.

Естествено освен тези разходи имаш нужда и от други неща – нови дрехи, обувки, срещи с приятели, малко развлечения. Тук идва ред да си поставиш приоритети, да решиш кое е по-важно за теб. Дали искаш всяка събота да си на дискотека с приятели, или ще прескочиш една седмица и ще спестиш за онази блуза на витрината, която загледа вчера. Дали предпочиташ да си купиш нови дънки или като прибавиш към спестената сума още малко пари, да прекараш прекрасен уикенд с приятели на хижа в планината. Можеш ако искаш всеки ден да си отделяш по малко пари – примерно по 1 лев за някоя твоя мечта. В някои дни това може да ти се струва прекалено много, но в края на месеца ще имаш спестени 30лв, а след една година вече ще са над 350. Идеята като цяло е да не харчиш пари за глупости (поне не толкова често, колкото сега). А вместо това да положиш усилия да спестиш малко пари. Не казвам, че е лесно, но удоволствието да си купиш нещо, което наистина желаеш, със спестените от самия теб пари, е наистина голямо и ще разбереш, че усилията са си заслужавали.

Този пост е част от поредицата “Не се оплаквай!” за нещата, за които често мрънкаме, но не можем да променим, или пък можем, но нямаме достатъчно желание и воля да го направим.

бутони към социални мрежи