Най-често срещаните причини за оплакване са ниската заплата, гадния шеф, колегите, виновни за всички грешки, прекалената натовареност и едно по-неопределено недоволство, породено от това, че просто не харесваш това, с което се занимаваш. В повечето случаи е много малко вероятно да успееш да промениш някои от тези неща.

И ако работата ти е чак толкова непоносима може би е време да си потърсиш нова, вместо оплакването да става единствената ти тема за разговор. Интернет предлага толкова много информация по почти всяка тема, която може да ти помогне да повишиш квалификацията си, а при наличие на желание, дори да научиш чужд език. Разбира се всяка промяна е плашеща и не можеш да си сигурен, че новата работа ще е по-добра, но няма как да разбереш без да опиташ.

Другият вариант е да се опиташ да направиш сегашната си работа поне малко по-поносима. Като този таксиметров шофьор например. Трябва само малко въображение с помощта, на което да направиш работното си място малко по-приятно. Снимки на любими хора или места. Предмети, напомнящи ти случка, която ти помага да се усмихнеш. Листчета с вдъхновяващи мисли. Изборът е твой.

Колкото и да не ти се иска, работата е значителна част от нашето ежедневие. Не можеш да искаш след 8 кошмарни часа да се чувстваш оптимист за живота. Затова не се отказвай да търсиш това, което ти е приятно да работиш. А докато го намериш опитай се да откриеш нещо хубаво в това, което правиш в момента.

Този пост е част от поредицата “Не се оплаквай!” за нещата, за които често мрънкаме, но не можем да променим, или пък можем, но нямаме достатъчно желание и воля да го направим.

бутони за споделяне