Определено не е тема, по която бих искала да пиша, но тъй като е една от доста честите причини за оплаквания, няма как да не я включа в тази поредица.

Първо, държавата… Не можем да избираме къде да се родим. Но бих казала, че не сме попаднали на чак толкова лошо място. Вярно, сигурно може и по-добре, но ако се замислиш по света има и къде къде по-лоши места, където да се родиш.

И после – политици, управляващи и както или както там ги наричаш – едно събирателно понятие без лице. Лесно е да го обвиняваш, но е трудно да потърсиш отговорност и да промениш нещо. Може би изборите дават такава възможност. Може би някои промени се постигат и с малко по-различни средства. Не знам. Сигурна съм само, че от празното говорене и ежедневно оплакване няма смисъл.

А и дори този неопределен някой наистина да е виновен за част от проблемите ни, едва ли е единствената причина за всички лоши неща, които се случват в живота ни. Може би ги обвиняваш за лошите пътища, но спазваш ли ограниченията, когато седнеш зад волана? Обвиняваш за лошото здравеопазване, но грижиш ли се за собственото си здраве със спорт и здравословно хранене? Обвиняваш ги за лошото образование, но как и на какво самият ти учиш детето си? Лесно е да обвиняваш другите и да се оплакваш от тях, по-трудно е да поемеш отговорност за собствения си живот. Но когато го направиш, поне ще имаш една причина за оплакване по-малко.

Този пост е част от поредицата „Не се оплаквай!“ за нещата, за които често мрънкаме, но не можем да променим, или пък можем, но нямаме достатъчно желание и воля да го направим.

бутони към социални мрежи