Банкя е приятно местенце за една съботна или неделна разходка, макар и една идея по-пренаселено, отколкото би ми се искало.

Банкя

Паркът в центъра на градчето е доста добре поддържан с красиви цветни лехи с рози и петунии, детски площадки и дървени беседки. Хилядите ремонти напоследък обаче не са подминали и това място и половината него, заедно с околните улици бяха в ремонт, но явно целта е да се възстанови предишни облик на парка, което е хубаво.

Пътека на здравето

Пътеката на здравето тръгва точно от чешмите, край които се извиват опашките за минерална вода; дълга е около 7 км. и за разлика от централните части на Банкя е доста по-спокойна и ненаселена.  В началото се минава през един от кварталите на Банкя, но бързо се излиза от града и се навлиза в прохладна широколистна гора. Пътеката следва поречието на малка рекичка, а край нея има множество пейки за почивка, вратички за футбол и лостове за тренировки за по-спортно настроените. Следва плавно изкачване на горе по някое от многобройните разклонения, които се преплитат, разделят се и после пак се сливат. Пътеката е много добре обозначена и няма опасност да се загубиш, въпреки че решението на табелите да пише колко метра си минал от началото, а не колко остават до края, е малко странно (и не, не сме вървели в обратна посока ;)

Пътека на здравето

След края на изкачването се излиза в открити поля с упойващия аромат на лято и билки и нататък се върви само през тях, така че разходката не е много подходяща за по-високи температури. И въпреки че пътеката се движи все покрай крайните квартали (или може би отделни села) все пак усещаш, че си сред природата, особено когато неочаквано се натъкнеш на една спокойно разхождаща се сред тревата костенурка :)

Пътека на здравето 2

Някъде по пътя трябваше да има и язовир, който пропуснахме, но по всяка вероятност е край една самотна вила, покрита с табели, че предлагат риболов. След полята пътеката отново навлиза в някой от крайните квартали на Банкя и тук вече табелите се губят, но има маркировка по стълбовете, а и посоката общо взето е ясна. Минава се покрай църквата, която е много красива с каменната си облицовка и определено заслужава посещение, а още малко спускане след нея ни отвежда до началната точка, от която тръгнахме.

църквата в Банкя

share button