Крепостта Цали Мали Град е разположена на хълма Св. Спас край село Белчин, на около час и нещо път от София, близо до Самоков. Проучванията на крепостта започват през 2007г., разкрити са основите й, след което е направена възстановка и обектът е открит за посещения от лятото на тази година.

крепост Цари Мали Град

Заради хубавото време и близостта до София през уикенда на крепостта беше пълно с хора – няколко ученически групи, множество семейства с деца, автобуси с организирани екскурзии… До върха може да се стигне с релсово влакче, но заради многото посетители имаше голяма опашка, затова и на качване и на слизане се отказахме да чакаме и вместо това тръгнахме по изградената еко-пътека, която между другото макар и широка си е доста стръмна, но си заслужаваше заради окъпаната в есенни цветове гора.

вход към крепостта

От крепостта са оцелели само основите на стените и на някои сгради, но над оригиналния зид е направена  възстановка. В миналото крепостта на няколко пъти е била надграждана и достроявана, като това най-добре може да се види в различните пластове на строежа на възстановения параклис. В близост до него се е намирало и християнско оброчище, като в основата на стар дъб е бил поставен железен кръст.

параклис

Възстановените кули на крепостта са превърнати в музей, в който са изложени намерените при разкопките предмети, като всеки етаж е посветен на различна тема от живота на древните хора и на различен период от обитаването на местността. Най-древните находки са още от тракийско време – 8-6 век пр.н.е., когато на хълма е имало малко светилище, а след това там се заселили римляни, които построили и обитавали крепостта до края на шести век.

с. Белчин

Може да видите и макет на крепостта, който дава много добра представа за разположението и ориентацията й (макар че поставянето му под един бял купол насред крепостта доста разваля гледката и хубавото впечатление от иначе доста добре направената възстановка). От хълма се разкрива прекрасна гледка към селото в подножието и към околните планински върхове, които вече бяха покрити със сняг. А извън очертанията на крепостта има изградени беседки и места за барбекю, детски площадки и един въжен мост, който също изключително много забавляваше малките с клатенето си.

Мястото изцяло си заслужава еднодневната разходка :-)

социални мрежи