Торун е град в централна Полша, на около три часа път с влак от Варшава, и макар всяка година да е посещаван от около два милиона туристи, едва ли може да се каже, че е особено популярна дестинация сред желаещите да опознаят страната. Градът, който днес наброява над 100 000 жители, обаче, има интересна история, в която се преплитат множество легенди, а старият му център е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Първите археологически находки датират още от 1000 години пр.н.е., но първата крепост (отчасти запазена и до днес) е изградена в началото на 13ти век от тевтонските рицари. По-късно през същия век, селището е преместено (заради честите наводнения) на мястото, където днес се намира Стария град, а няколко години след това е основано съседно селище (Новия град), което след време влиза в рамките на Торун.

Домът на Николай КоперникТорун е родното място на Николай Коперник. Тук можете да посетите музей, посветен на неговия живот и изследвания и да разгледате различни инструменти за провеждане на астрономически проучвания. Истината е, че не е сигурно дали къщата, в която е разположен музея, е неговият роден дом, защото семейството му е било заможно и е притежавало още няколко къщи на същата улица; портретите на Коперник пък са рисувани след като той вече не е бил жив; а една от рисунките, изобразяваща как той чете книгата си „”, изобщо не отговаря на действителността, защото книгата е отпечатана в чужбина само няколко месеца преди смъртта му и така и не успява да стигне до него. Като включим и факта, че голяма част от информацията в музея е само на полски език, можете спокойно да го пропуснете и вместо това да посетите планетариума. Тук постоянно има опашки, затова е хубаво предварително да се проверят часовете на прожекциите и да се вземат билети по-отрано. Във фоайето му пък има изложени макети на кацането на луната и на различни космически совалки и станции, както и части от метеорити, а различните билети за вход  дават възможност да се посети и обсерваторията.

КатаржинкиОсвен на Коперник, Торун (поне според местните жители) е и родното място на меденките или както ги наричат тук пиерники. Продават ги навсякъде, но най-големият магазин се намира точно пред сградата на Старото кметство и носи името на Николай Коперник, а самата фирма е и производител, така че и цените са нормални. Най-популярният вид са така наречените катаржинки. За тях легендата разказва, че местна девойка на име Катаржина тръгнала да прави меденки и понеже нямала нужните формички просто ги сложила в тавата, но прекалено близо една до друга и при печенето те се разлели и съединили. Оттук идва и спечифичната форма на катаржинките, както и името им. Катаржинките са толкова популярни, че дори и местната алея на славата е с тяхната форма.

Фонтанът на цигуларяПоводът за построяването на този фонтан е местна легенда, според която преди години в града имало нашествие от жаби. Много хора се опитвали да ги прогонят, но никой не успял, докато най-накрая не се появил един цигулар. Той започнал да свири и свирил толкова дълго, че жабите свикнали с музиката му. Затова, когато си тръгнал, те го последвали и така били изведени извън града. Днес се смята, че ако потъркаш някоя от жабите във фонтана по главата, това ще ти донесе късмет.

Един от символите на ТорунМагаренцето, което всички туристи обичат и днес се е превърнало в символ на града, но в миналото е било използвано за мъчения. Вместо седло на гърба му са поставяли тънка метална пластина с остър ръб, а ако престъпникът бил прекалено лек, завързвали за краката му тежести.

Наклонената кула в ТорунНаклонената кула. Според преданието член на монашески орден се влюбил в местна девойка, но хората разбрали това. За наказание ръководителя на ордена накарал монаха да построи кула, но да я направи наклонена, като свидетелство за „кривия” му морал. Хората, които желаят да проверят как е техния морал, трябва да застанат с гръб и пети, опрени до стената на кулата и ако успеят да останат няколко секунди с протегнати напред ръце, значи всичко е наред ;)

Други места в Стария град, които си заслужава да се видят са сградата на Старото кметство, от чиято кула се разкрива прекрасна гледка към Торун; както и катедралата, в която можете да научите повече за живота на местен монах, обявен за светец заради помощта, която е оказвал на пленниците в концетрационните лагери. Разходката по крайбрежната алея (булевард Филаделфийски) също е много приятна, а Новият град също си има свой чар и заслужава да му се отдели известно време. Типични за Торун са и глинените фигурки, накацали по прозорците на сградите, така че докато се разхожда човек трябва да поглежда и нагоре. Накратко – един интересен град, който само чака да откриете очарователните му и потайни кътчета.

споделяне на връзка