Сирмионе е малко градче, разположено на брега на италианското езеро Гарда. Въпреки че това беше единственият ни дъждовен ден за цялата екскурзия, по улиците не можеш да се разминеш от туристи, а на огромния паркинг почти няма свободно място.

Sirmione castle

Една от най-големите забележителности е средновековният замък Скалиер, построен през 13-ти век. Замъкът е заобиколен изцяло от вода и до него може да се стигне само по два спускащи се дървени моста, а днес в него се помещава малък музей с намерени в околността останки от римско време.

Sirmione

Друга забележителност е Grotte di Catulo –парк, разкриващ останките от древно римско селище. За съжаление за краткия един час, който имахме в града, успяхме единствено да се разходим по живописните улички на града, а замъка и останките да видим само отвън, така че ако някога се озовете в Сирмионе, отделете му цял ден, особено ако не вали :)

Sirmione streets

Лугано е град в италианскоговорящата част на Швейцария, разположен на брега на едноименното езеро. Тук няма да срещнете тълпи от туристи, има само едно павильонче за сувенири (или поне толкова открихме), а освен това и явно единственият магазин за шоколад беше затворен за ремонт.

Lugano

За сметка на това човек може да се разходи в красивия парк край VillaCiani, макар че след градините на VillaCarlotta и IsolaMadre, всичко друго леко бледнее.

Villa Ciano

Крайбрежната алея също е много приятно място и като че ли в Лугано няма какво друго да се прави, освен да се разхождаш край езерото и да се любуваш на плуващите в него лебеди и планинските върхове в далечината.

Lugano2

Като цяло това посещение на Швейцария не е най-впечатляващото нещо на света, но все пак е една добра предпоставка за бъдещи искурзии из Швейцария.

социални мрежи