LagoMaggiore е второто по-големина езеро в Италия, дълго е цели 70км. и част от него се намира на територията на Швейцария. С корабче от град Стреса се стига до всеки от трите острова в него, като най-голям е IsolaMadre.

Lago maggiore

Именно на него се намира и дворецът Боромео, чиито градини, макар и по-малки са също толкова красиви, колкото тези на вила Карлота. Тук красотата на азалиите са допълва от разхождащите се свободно сред тях фазани и пауни.

fazan

Има и малки горички от бамбук, красиви езерца с водни лилии; палми, евкалиптови дръвчета и усамотени сред зеленината пейки с изглед към езерото. Самият дворец е построен в началото на 16-ти век от фамилията Боромео, а повечето от растителните видове, които се отглеждат на острова са привнесени от други места.

азалии

Тук се намира една от най-ранните колекции на камелии в Италия, а точно пред входа на двореца е Loggia del Cashmir – огромно и вероятно доста старо кипарисово дърво.

островът на рибарите

островът на рибарите

Следприятната разходка се отправяме отново с корабче към Isola dei pescatori или Островът на рибарите, най-малкият от трите боромейски острова. Дълъг е едва 350м. и широк 100м. и се обикаля буквално за минути, но само при положение, че човек не се зазяпва много, много по наредените плътно едно до друго по крайбрежната уличка магазинчета за сувенири.

isola dei pescatori

Къщите са с дълги балкони, на които навремето са сушали рибата, а входовете им са все към вътрешните улички, за да не бъдат заливани през пролетта, когато топенето на снеговете повишава нивото на водата в езерото и тя залива крайбрежните алеи. Рибари май не видяхме, но за сметка на това пък рибни ресторантчета има на всяка крачка – цените са поносими, а рибата изключително вкусна.  На острова друго освен един дълъг и приятен обяд, просто няма какво да се прави, а и на такова място няма как да не опиташ някой местен специалитет.

Последният остров, IsolaBella, до началото на 17-ти век е бил само една гола скала с няколко рибарски колиби. Днес на него се издига дворец и красиви терасовидни градини, спускащи се към водите на езерото. Дворецът и градините са проектирани и изградени така, че отдалеч островът да прилича на кораб, плаващ сред сините води, макар че трябва да имаш доста голямо въображение, за да си го представиш.

Isola Bella

Обзавеждането в двореца е изключително добре запазено и обстановката наистина успява да предаде духа на тази отминала епоха. Особено интересни са куклите за марионетен театър и стаите в подземията, наподобяващи изкуствени пещери. За съжаление посещението ни не включваше обиколка с екскурзовод, но предполагам, че ще си заслужава.

Isola Bella

Макар тук пищните азалии да са доста по-малко, градините са изключително красиви най-вече заради интересната подредба и аранживорка. Дълги алеи, в дъното на които се разкрива гледка към езерото; каменни стъпала, които те отвеждат до невероятна гледка към градините под теб; обрасли със зеленина каменни тераси; непознати цветя, които изпълват всяко кътче сред изваяните статуи; малко езерце с лилии; рози, орхидеи, магнолии, лирово дърво, палми и още десетки видове растения в една напълно съвършена хармония.

Isola Bella

 

 

10256945_10203346767526029_5262192317263222581_n

Хармония, която е видима дори и отдалеч, когато отново се качваме на малката лодка и напускаме острова, връщайки се към Стреза.

Stresa

Стреза е красиво и спокойно градче, в което можеш да се помотаеш безцелно няколко часа, наслаждавайки се на факта, че не бързаш за никъде; да обиколиш всички улички и малки магазинчета за сувенири и традиционни местни стоки, да похапнеш един сладолед или просто да поседиш на някой площад, наблюдавайки хората, които също като теб сякаш не бързат за никъде и просто се радват на красотата на пролетния ден.

Stresa

сподели ме