Крепостта Моняк (или Мнеакос) е може би една от най-лесно достъпните крепости в Родопите (като изключим Момчиловата крепост край Смолян). До нея се стига по път, тръгващ от село Равно поле (новата табела извън селото сочи към път, който е затворен); а в самото село има малка дървена табела, или пък най-добре питайте местните. Пътят се изкачва плавно нагоре до една отбивка в ляво, където е удобно да се остави автомобила, защото нагоре е по-стръмно и изронено. От тук до крепостта са малко над два километра постепенно изкачване по широк черен път, като единственият недостатък е, че почти през цялото време се върви на открито и през лятото е голяма жега. Последните метри преди крепостта са малко по-стръмни, но веднага след тях ви очаква невероятна гледка към язовирите Кърджали и Студен кладенец.

язовирите Студен кладенец и Кърджали

Моняк е била голяма крепост, като външният защитен град е заемал площ от 18 декара и по време на военни действия е събирал населението на околните села. Защитните стени, запазени и до днес, следват естествения релеф на склона, като на места прекъсват над високи пропасти, където отвесните скали осигуряват естествена защита. Вътрешният град е бил разположен на най-високата част на хълма и днес от него са запазени само част от защитните кули.

защитна кула крепост Моняк


В крепостта са разкрити и няколко водохранилища и складове за провизии, изградени от камъни, измазани със специален хидрофобен хоросан. Две от водохранилищата са се намирали в подземните етажи на сгради, изпълняващи представителни функции, а водата е била отвеждана до тях чрез глинени тръби. Трето водохранилище се е намирало извън крепостта, но е било използвано и по време на обсада, защото е било в подножието на защитните кули и е било достъпно само отвътре. Голямата площ и големия брой водохранилища са позволявали крепостта да издържа на дълга обсада, като жителите от околността са се местели в нея с цялата си покъщина и животни.

Крепост Моняк (Мнеакос)

Крепостта Моняк е свързана и с кръстоносните походи, като в нейното подножие през 1206г. се провежда съветът, на който е избран нов император след вестта за смъртта на Балдуин.

защитна стена на външния град на Моняк

Посещението на Моняк си заслужава най-вече заради невероятните гледки, които се разкриват от нея към язовирите Студен кладенец и Кърджали. От тук се вижда и най-дългият въжен мост в България – 260м, свързващ село Равно поле и село Лисиците. Язовирите са наистина огромни и е просто невъзможно да обхванеш с поглед всичките им разклонения, криещи се между склоновете на планината. Дори и виждайки го така от високо за човек е трудно да си представи, че подобно невероятно количество вода може да бъде събрано на такова място.

мостът между Равно поле и Лисиците

споделяне на връзка