Сини води, още по-синьо небе и безкрайни планински върхове, покрити със сняг. Това е езерото Комо през май. А по бреговете му – малки градчета с тесни улички, красиви къщи, високи катедрали, безкрайни градини и немалко туристи.

езерото комо

Първата ни спирка в град Комо е зъбчатата железница, която ни отвежда към хълма брунате. От него се разкрива прекрасна гледка към езерото, градът в подножието на хълма и алпийските върхове в далечината.

Брунате

На този хълм се намира и къщата, в която Пенчо Славейков прекарва последните дни от живота си. Днес на нея има поставена паметна плоча, а на по-малко от 100м. е издигнат и малък паметник на българския поет.

къщата, в която е прекарал последните си дни Славейков

къщата, в която е прекарал последните си дни Славейков

Самият град Комо не е много голям и спокойно може да се разгледа за 1-2 часа, но за една по-дълга и приятна разходка по крайбрежната алея или едно хубаво кафе, придружено с невероятен изглед към езерото и Алпите, си трябва повече време.

Комо

В Комо е роден ученият, физик, Антонио Волта, така че ще срещате името му навсякъде из града – улици, сгради и разбира се паметника му на едно малко площадче.

Santa Maria Maggiore

Катедралата Santa Maria Maggiore е з изключително красиви стъклописи, а ние имахме късмет да чуем и за малко и органа в нея.

От главната улица, на която се намира катедралата, тръгват безброй малки улички с хиляди магазинчета за сувенири, чанти, обувки и рисувани копринени шалове – все традиционни италиански продукти, които примамват погледа със своята красота и уникалност (поне докато не видиш цените ;) На малкото пазарче пък се предлагат типични за региона сирена, месо и подправки, а всеки от продавачите с готовност и приветлива усмивка ще ви даде да опитате от предлаганите от него продукти. А разбира се, да не забравяме и сладоледа – едва ли ще намерите някъде по-голямо разнообразие от вкусове,  отколкото в Италия, а освен това всяка Gelateria си го произвежда сама, така че винаги е пресен и със страхотен вкус, а единственият проблем е, че при малко по-високи температури се топи невероятно бързо.

Вила Карлота

Вила Карлота

След град Комо, се отправяме към намиращата се на брега на езерото вила Карлота. Лично аз бих прекарала в градините й цял ден и сигурно пак няма да ми е достатъчно, но за съжаление с организираните екскурзии човек няма особен избор и имаме само около час. В началото на май градините са едно наистина райско кътче – азалиите са в пълния си блясък, камелиите също цъфтят, а десетки други неизвестни видове цветя допълват изключителната феерия от цветове; портокалови и лимонови дръвчета оформят зелени тунели с надвиснали над теб плодове; край малък водопад се издигат високи дървета, а специална система непрекъснато впръсква водни пари във въздуха, създавайки илюзия за дъждовна гора.

villa carlotta

И това е само една малка част от градините, заемащи цели 17 акра. В самата вила можете да видите изложените картини и старинни вещи, но ако имате ограничено време, просто се изкачете на последния етаж, за да се насладите на гледката и посветете остатъка от разходката си на градините.

lago di como

От вила Карлота с корабче може да се стигне до малките градчета Беладжо и Менаджо, които си приличат не само по името – и двете са като излезли от картичка – разноцветни фасади на притиснати една в друга къщи, тесни улички с уютни кафенета и магазинчета и разбира се по една църква, извисяваща се над околните сгради.

Belaggio

В Беладжо можете да попаднете на уникалната гледка на  кристално синьо езеро и високи тропически палми и покрити на фона на покритите със сняг Алпи, което се дължи на ниската надморска височина на езерото, която прави климата му доста топъл.

lemons

В Менаджно пък попаднахме на фестивал на лимоните – клончета с този плод украсяваха улиците, къщите и витрините на абсолютно всеки магазин, а жълтият цвят бе просто навсякъде. Заради фестивала бе пълно и с множество местни производители, които както и в Комо предлагаха с усмивка да опитате от продуктите им.

бутони към социални мрежи